Khamis, 24 Februari 2011

PANDUAN UNTUK MELANCONG KE BANDUNG - TAMBAHAN UPDATE TEMPAT YANG HARUS DI LAWAT ;)

Assalamualaikum, sebenarnya nak update pasal cerita lain tapi bila teringat janjiku pada kakak comel ini terus tukar tajuk HAHAHA.

Ok sebelum itu aku nak bagitahu awal-awal, bahawa panduan ini berpandukan pengalaman aku dan keluarga selama ini. Iye mungkin berlainan dengan orang lain..bak kata pepatah lain orang lain caranya ye dok??

Selalunya benda-benda penting yang akan aku bawa setiap kali travel ialah :-

1).  Insurans travel  - 2 minggu sebelum terbang benda wajib yang akan diuruskan ialah insuranskan perjalanan kita untuk menjamin sekiranya berlaku sebarang perkara yang tidak diingini..tak mahal manalah..sebelum ini aku tak penah ambil insurans travel pun tapi, bila aku sudah terkena batang hidung sendiri dari situ baru aku sedar bertapa pentingnya insurans ini.

2). Ubat-ubatan  - Panadol dan minyak angin perkara wajib perlu ada dalam list almaklumlah kliniknya tidak sama macam di Malaysia. Dimana kita harus berjumpa doctor dulu dan dia akan listkan ubat apa and then baru ke farmasi beli ubat. kiranya agak rumit sikitlah ye.

3).  Baju  - Kalau nurul selalunya bawa 2 helai aje, sehelai jeans ( ke bandung ) sebab kalau bawa baju banyak rugi ruang sebab dekat sana pasti akan beli baju lagi.

4).  List Tukaran wang  - sentiasa bawa kemana-mana sahaja untuk shopping !! lagi satu ingat, sebelum beli tawar harga separuh dari harga barang tu dulu ye, kalau tak boleh sangat-sangat barulah up sikit je tau.

5).  Kasut  - Jangan sesekali pakai yang bertumit tau kalau korang tak nak shopping sangat tak mengapa hehehe..

6).  Emas  -  Aku tak galakkan korang pakai rantai/gelang emas bila travel di Indonesia.

7). Simcard  -  Jangan lupa beli simcard bila dah tiba di Bandung, pilihan aku Mentari sebab jimat banyak dari yang lain. Kalau korang nak guna simcard dari Malaysia boleh aje tapi hujung bulan time nak bayar menanggunglah ko hahaha.

Selalunya tempat yang akan ku tuju bila masuk Pasar Baru ialah :

Ground Floor  -  dibelakang escalator,( betul ke ejaan ni ) ada jual baju-baju yang cantik dan sweet dengan harga sangat murah.

Lantai 2  - Syurga kain ela tau youuuu, terbeliak bijik mata dan rasanya semua kain nak borong. Jangan lupa singgah kedai kain nama Angle, lagi cun kalau dapat ngayat tokey dia lagi cun babe ko dapat harganya hehe.

Lantai 3  -  Aku suka beli seluar jeans dekat sini dari dulu lagi sebab kualitinya memnag tip-top dan harganya boleh runding.

Lantai 4  -  Tempat aku borong blouse, tshirt, legging dan segala macam mak nenk aku sapu bi;a duk sini hahaha.

Lantai 6  -  Tempat idaman setiap wanita iaitu handbeg !!! aku borong 5 bijik masa bulan 12 tahun lepas, tak menyesal langsung beli tapi menyesal tak beli 10 bijik hahahaha.

*** NEW UPDATE

Heritage  - Baju jenama antarabangsa tapi harganya sangat chip-chip je..tak silap tempohari My love borong 10 helai t-shirt disini hehehe.

Rumah Mode  - Baju cantik-cantik tapi harganya kena pandai pilih hehehe

Factory Outlet  - Bersepah di Jalan Dago dan Cihampelas walk..pandai-pandailah korang pilih ye  ;)

Donatello  - Syurga kasut..korang kalau pergi sana tak beli kasut dekat sini memanglah..harga murah beb dah pulak tu designnya meletup-letup booommm gitu.

( Heritage, Rumah Mode, Factory Outlet, Donatello adalah di Jalan Dago yer )

Cihampelas walk  - Macam Bukit Bintang kita, factory outlet pun bersepah..nak ambik gambar kat sini pun cantik sebab ada patung ultraman dan macam-macam lagi. Nak lagi jelas mari sini.

Cibaduyut  - Disini banyak barang kulit yang korang boleh dapat dengan harga yang korang tak sangka wei..sungguh ku tak percaya cinta hehehe !! * tetiba..

Tangkuban parahu  - Sini tempat sejuk, ala-ala kabus gitu hehe. kalau nak beli baju sejuk ke eloklah datang sini perbagai jenis fesyen ada dan harga pun tak derlah mahal sangat. Cukuplah sekali korang jejak kaki ke sini bak kata orang " dah jejak tempat " so kalau orang bercerita tak derlah korang membayangkan aje hehehe.

Ciater hot spring  - Tempat air panas, memang elok benar sebab kawasan tangkuban parahu tu sejuk so berendam air panas memang syokkkk beb hehehe.


Boleh buat rujukan disini sambil layan gambar-gambar sekitar Bandung. ;)

Bandung di hari pertama
Bandung di hari kedua
Bandung di hari ketiga
Bandung di hari keempat
Bandung di hari kelima


Makanan yang korang perlu cuba di Bandung ialah :-

1. Tahu semerdang
2. Ketupat tahu
3. Nasi Uduk
4. Cendol
5. Bakso
6. Nasi Padang
7. Teh botol
8. Aiskrim
9. Pecal
10. Sate

p/s : ini adalah makanan wajib yang akan ku cari kalau ke Indonesia. So baik korang cuba semestinya tak rugi hehehe.

Pastikan setiap kali melalui kastam,  sila bawa troli dengan beg masing-masing sahaja ye. Jangan penuhkan beg dalam 1 troli aje nampak macam banyak sangat barang korang beli pulak tapi memang banyak kan hahaha..

Ok itu sahaja tip dari aku, kalau ada pertambahan sila inform ye..jangan takut aku tak makan orang hehehe.


Byeee..Nurul doakan siapa nak pergi bercuti tu semoga selamat pergi dan balik ya..ehh jangan lupa ole-ole untuk Cik Nurul Pinky tau hehehe ;)

90 ulasan:

  1. i love u ler dikkkkk

    thanks..we'll mmg buta bandung nie..
    tp at least dari info nie..boleh gark jadikan panduan...

    nurul,
    guide ler FO apa yg best kat sana

    BalasPadam
  2. tenkiu so much dik pinky..bagus kasi list yg complete nih..

    walopon sll travel keadang kite nih telepas pandang jugak..sure ade jek mende yg telupe itu ini ye dok?

    BalasPadam
  3. assalamualaikum nurul,
    tq 4 the information above.Akak dan keluarga akan ke sana pd nov 2011 ini,pemulaan cuti sekolah.nak tanya nurul tak melawat ke safari di sana?akak ni bawa anak2 yg sedang belajar di sekolah menengah.lagi satu akak nak guna zafiracar travel and tours.mereka beri hotel unik - 1 star je, ok ke?tq

    BalasPadam
  4. kalau bawa barang byk sgt,kastam tak tahan keerr??

    BalasPadam
  5. Tanpa nama : w'salam kak..selama nurul kesana nurul mmg pakai agent yang selalu bawa nurul dari tahun 2008 lagi..ok je kak walaupun hotelnya 1 bintang tapi agent nurul selalu bg hotel karang setra tak silap 2 ke 3 bintang memang syoklah hotel tu..tak sempatlah kak nak g safari tu sebab shopping memanjang bila tiba sana..lain dirancang lain yang jadi hehehe..


    Untuk elak dari kastam sila pecahkan beg-beg tu kepada beberapa troli dan pastikan ada orang yang tolak troli tu so tak derlah nampak snagat 1 troli penuh dengan barang hehehehe..

    BalasPadam
  6. AS SALAM NURUL. CAM OK JE AGENT TU. GUNA AGENT MANA?

    BalasPadam
  7. nak tahu la, range harga barang kat sana? nak budget duit. hehe!

    BalasPadam
  8. kek sane kena bayo airport tax kan?? bape ek?

    BalasPadam
  9. baru jumpa blog adik nurul ni.thanks ya.pagi ni akak akan bertolak ke jakrta/bandung.info yg cukup menarik.

    BalasPadam
  10. total cost byk x kene bwk ke sana.??? mana nak dapat list pertukaran wang asing ye..???

    BalasPadam
  11. Info yang berguna.. Sebab bulan Mei 2012 akan ke sana.. Tiket dah beli dah... Tunggu dan tengah kumpul duit belanja... :)

    BalasPadam
  12. sukela entry akak ni ! insyaallah g bandung 19hb ni..ada pape tips lagi x? oo ye nk tnye..agak2 brpe budget akak utk shopim2 kat sane ek? tenkiu akk comel :))

    BalasPadam
  13. tq for the info...
    insyaAllah ahad ni sy akan terbang ke bandung..
    4h3m.
    pegi pakai redah aje..
    kami bertiga semua jantan:)
    apepun dah studi skit sbyk..

    ok, wassalam...

    BalasPadam
  14. @Tanpa Nama

    Yang penting hotel dan pengankutan book dari sini ye sebab kalau tak diaorang akan main harga dengan kita..jgn lupa beli ole-ole utk saya tau hahahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam sis..boleh suggest nk book hotel mane2 tak? yg dekat tmpt shoopg...tq

      Padam
  15. @Tanpa Nama

    bawa rm500 pun dah 2 beg kena bawa balik dik hehehehe

    BalasPadam
  16. @ChiLaBaey's Spot

    Bestnya g sana...insyaAllah nak juga kesana lagi..nak g trans studio hehehe

    BalasPadam
  17. @aliahjenap

    apa-apa pun nak beli harus minta kurang separuh harga dulu..kalau tak bagi terus jalan nanti dia akan panggil balik..

    BalasPadam
  18. @Tanpa Nama

    kena tahu dululah masa tukar tu sejuta berapa rupiah..lepas tu cari listnya dalam internet..

    BalasPadam
  19. Assalamualaikum sis....sy da boking tiket ke bandung on feb 2012 ni...tp hotel jer tak tahu lg..Hotel mane yg murah yer & senang nk shopping, dan kena boking dkt intnet ker or just walk in pun ok??? ni 1st time nk mlcong sis, mybe pegi sorg... Bole suggest tak sis utk sy..bajet mmg nk stdby dr skrg la...tq sisz...

    BalasPadam
  20. @Tanpa Nama

    email saya ye insyaAllah saya boleh bantu..

    BalasPadam
  21. assalamualaikum.. cuba cik nurul bg tau baju branded baik nyaaa harganya berapa rupiah. tq

    BalasPadam
  22. thnks for the info....

    BalasPadam
  23. akak.. mohon izin share link page ni kt fb ek... tq....

    BalasPadam
  24. hai salam sis,,byk tul informm kat post nih.. aku nak pohon yek tuk share blog ni kat fb ngan kwn2 aku ...pasal 22 feb 12 nnt kmi nk g Bandung... boleh ek.. kalau boleh nak minta tlg sikit information pasal hotel 1 - 2/3 *... tq

    BalasPadam
  25. assalamualaikum mis pinky,
    very informational blogspt. saya n family (5 dewasa & 2 kanak2) planning ke sane may2012 ni.
    nak tanye tentang brg2 kat bandung 2.
    ramai org crite, brg2 murah, tapi nak confirm dgn mis pinky quality dia ok tak?
    makanan halal bnyk tak kat situ?
    lagi satu, kami planning utk guna supir. harga yg super tu offer kpd kami rm4k.
    harga ni unt hotel, lunch, dinner, entry ke tangkuban prahu & transport. ok ke?

    BalasPadam
  26. seronok baca blog nurul so..nk minta tolong sendkan convert rupiah kepada ringgit boleh tak..dari nilai kecik sampai berjuta2..hehe..akak akn g bandung buln 5 nie. kalo dapat bantu emailkan pada sarah_ayu25@yahoo.com ok.

    BalasPadam
  27. terima kasih cik nurul dgn info yg sgt detail.. :)

    BalasPadam
  28. thanks ..sgt berguna info nya..

    BalasPadam
  29. saya nak gi bulan May berdua saja.. boleh rekomen travel agent....10Q

    BalasPadam
  30. OMG...i've been seeking around..skrg bru jumpe thread ni..ade plan nak p bandung..nak beli brg hantaran...any idea..saya de jumpe satu agent 1500 for jkarta n bndung...ok x??plzz...i need your guide...tq miszz..

    BalasPadam
  31. klau ksut saiz 10 ,11 mcm tuh ade ke kat sna,

    BalasPadam
  32. Assalamualaikum..

    Sis,best la baca info awk..sy pn bru planning dgn kwn nk g holiday ke bandung may ini..xpkai agen pn,main redah aje..sis,bole x kot2 sudi le share dgn sy mne2 hotel yg ok2 n ekonomi kt sna..hihihihi bolr?;-)

    Klu sudi,emel sy yek azora841201@yahoo.com.my

    BalasPadam
  33. Salam kak Nurul,

    Bulan may ni saya nak gi bdg jg, nak cari hotel budget ni, boleh info ke?
    Makasih..

    BalasPadam
  34. nak tanys pakej bandung utk 4hari 3mlm 4 org berapa?

    BalasPadam
  35. thanks for tips ya!!!

    BalasPadam
  36. Brapa yer baget dari tiket kpl terbang hotel mkn tranport.pegi msa cuti sek. Dlm 10 org.

    BalasPadam
  37. Assalamualaikum kak nurul . kalau g bandung / jakarta , simkad / telco ape yg best ye untuk blackberry ? tq kak :)

    BalasPadam
  38. Salam sis boleh tlg gtau saya..hotel2 yg murah ke bandung tuu..saya akan pergi 19-23jun ni..saya pergi redah camtu je buat 1st time..tp hotel belum booking lg..xtau hotel mana sesuai.boleh emailkan saya tempat yg best2 dan hotel best kat sana...dania.amidala@gmail.com

    BalasPadam
  39. ramainye yg nk ke bandung bln may nie...so jpe disana larh...mesti meriah rmai org msia...huhu...hepi holiday!!!!

    BalasPadam
  40. nampaknye, ramai yg akn ke bandung bln may ni...jpe di bandung la cmtu...ramai2 mesti meriah, sume org msia..xtakot ckit...kire da jd tmpt kite la nie....hepi holiday! n to kaka pinky thx info yee...;))

    BalasPadam
  41. Assalamualikum cik Pinky...
    bila saya baca blog awak dpt jugak la info2 yg brguna
    bulan June ne sy nk ke sana...saya nk tnye la..berapa agaknya kos untuk ambil orng kat sane utk bwak kita pergi shopping

    BalasPadam
  42. hi..1st time masuk blog kamu...tp tips ni mmg menarik...saya mmg akan ke bandung dan 1st time nk ke bandung huhu...lg teruja bila dh bace tips kamu...

    ermmm kamu ada tips tak bab nk convert duit indonesia ngn rm kita dgn cepat klu time nk tawar2 menawar?

    BalasPadam
  43. saya nak ke bandung sabtu ni..masih mencari2 lg info
    nak ke tangkuban perahu...kawah putih..safari..agak2 mcm mana dan brp kos yea tuk 2 orang kalau nk pergi ke tmpat2 mcm tu..ie..tiket..transport...1k cukup ker? hotel sume dah siap booking...tq kirin

    BalasPadam
  44. wahh complete info..tk sabarnye nk ke bandung bulan jun ni... sy ambil tour guide dgn Cepy Suryana (boleh cari dia d fb hehehe).. hope sumenye brjalan lancar ;) thanks 4 the info cik pinky..

    BalasPadam
  45. Assalam Nurul....sy akan ke Bandung pd 3 Jun 2012 nih & info yg Nurul beri ttg Bandung, sgt2 berharga buat sy....thnx.

    BalasPadam
  46. assalamualaikum adiq akak nak tya dekat bandong dekat mn ia nak cari pakaian muslimah yg murah maksud akak jubah n sebagainye
    bkn apa akak ingat nak bt bisness kecil kecilan

    BalasPadam
  47. Tiket, pasport, dompet dah ada! Apa lagi yang perlu sebelum berangkat pergi melancong? --->NAK TAHU? KLIK SINI<---

    BalasPadam
  48. thank you so much sis, you make my planning much more easier, cuma nak tahu untuk rate sewa taxi dekat bandung per day berapa?

    BalasPadam
  49. saya nak g tapi nak bawa anak 11 bulan boleh ka..

    BalasPadam
  50. Salam sis..first time pegi bndung ni..mne lbh ok if pkai agent atau maen redah je??sbb tujan nye nk sopink smate2..no melawat or pape..so hrp sis bg pndpt skit sbb pegi ni sume anak dara..hihihk..
    Email sy : honeyberry_dd@yahoo.com

    BalasPadam
  51. salam
    akk comel,nk tnya
    blh ker caye klw pegi by travel n tour ny??
    bb sy ad jdk membe travel n tours ny
    so diorg ad pakej2ny
    egt nk pgi bandung dulu la kan . .
    isaw smp sana terkontang kanting kena tipu diorg dah booking htel n guider..
    emel sye ye-ayu_dayah199@yahoo.com

    BalasPadam
  52. thanks for this info...

    sangat² membantu...:)

    BalasPadam
  53. Saya pernah pergi Bandung tapi indah khabar dari rupa. Semua mahal. Makan, transport, hotel, supir, pompuan dan segala mak nenek mahal. Duit rupiah tinggi berbanding RM. Dah naik mencanak nilainya. Kena bayar tax airport lagi. Mungkin la org seronok dpt beli brg dari luar negeri. Tersohor tp bila banding harga kat Malaysia, lebih kurang je sebenarnya. Pelik yer?

    BalasPadam
  54. Kak...travel insurans n list ptukarn wang tu mcmne yea..blh trgkn tak...

    BalasPadam
  55. akak, bleh tlg bg info x? nk p bndung shopping smata2, p berdua j.. blh tlg bg info hotel yg mane bgs n mrh, transport kat sna...pe2 yg perlu sya tau.. hrp sgt akak blh share.. emailkn kat sya synergy.advertising@yahoo.com

    BalasPadam
  56. sya dah ke sana ngan fmly 5 org.p 6 hr 5 mlm cuti sklh bln 6 hari tu. tak pkai travel agent tp dpt p semua tmpt yg cik nurul listkan tmsk safari n tran studio.hbs dlm 8k trmsk tiket,hotel,makan,supir,keta sewa,shopping n jln2.

    BalasPadam
  57. salam sis..guna agent ape?bley bgtaw..email sy:Aqeigurlz@yahoo.com

    BalasPadam
  58. info yg sgt berguna...boleh bg cdgn hotel mana yg ok x.dkt dgn FO n murah..
    email saya: florayanti@yahoo.com
    please....

    BalasPadam
  59. cik nurul nak tanye banyak tak baju saiz besar kat sane? hahaha takut xbwk baju banyak nanti kat sane takde baju pulak :(( helppp

    BalasPadam
  60. Nice info! Will be there on 14th-17th dec....tgh pk2 nk bwk bpe tuk shopping nie...hehe

    BalasPadam
  61. apa nama ejen kak nurul pergi bandung??><

    BalasPadam
  62. Thx Nurul for all the info. . kita satu famili akan berangkat pada 2 Dis 2012. . Bagaimana pula destinasi Trans Studio (Indoor Theme Park terbesar) tu. .pergi tak? Bab kita bawak anak2. . so mesti gi tempat Taman Permainanan kan?. . kalau ada sesiapa yg ada info. . .sila kongsi ok. . ?!!!. .

    BalasPadam
  63. wow..best nye brcuti d sana. terasa nak pegi la. u duk hotel mana?? suggest kan hotel yg ok..

    email sy: elniey@yahoo.com

    BalasPadam
  64. suka baca blog awak...baru je nampak blog ni..sy nak tanya awak pakai travel agent apa erk pergi ke bandung?

    BalasPadam
  65. hai akak. Nak tanya. kos insurans selama seminggu berapa ye? dan insurans apa yang akak guna. terima kasih akak comel ^_^

    BalasPadam
  66. Hai akak :) nak tanya pasal insurans. Berapa ye kos insurans akak ri 2? dan akak amek insurans apa? sebab nak buat rombongan uni kat ctu june ni.terima kaseh ^_^

    BalasPadam
  67. Salam cik nurul leh x bagi tau maklumat pasal penginapan di bandung... psal saya baru pertama kali nk kesana... tq. Nie email sy. badol1479@yahoo.com.my

    BalasPadam
  68. Salam cik nurul leh bg info sikit pasal penginapan dgn pengangkut di bandung... nie email sy. badol1479@yahoo.com.my tq

    BalasPadam
  69. nak tau kesan yg kita perlu tanggung klu x amik insuran air asia tu yer?

    BalasPadam
  70. @suriati hasan

    Minggu depan saya wat entry pasal ni yer..

    BalasPadam
  71. cik nurul..tq banyak info 12-8 ni sy nk g bndung..boleh bgi saya no ejen x..ni email saya idayuomar@gmail.com

    BalasPadam
  72. salam,nak beli travel insurans tu mcm mana ye? chocodud5610@gmail.com

    BalasPadam
  73. @Tanpa Nama


    Salam, boleh email pertanyaan anda ke ayumieza@yahoo.com

    BalasPadam
  74. salam..banyak tips yg bguna di blog awak.cuma satu jer yang saya tak faham.ttg..beli sim di sne.mcm mana nak aktifkan dan mcm mne nak aktifkan internet?kne caj ke nanti?

    BalasPadam
  75. @Tanpa Nama

    Salam, terima kasih kerana sudi singgah blog saya. Untuk pengetahuan saudara sekiranya nak beli simcard untuk internet atau pun topup suruh budak topup tu buatkan sekali sebab kadang-kadang topup tak masuk. selepas semuanya selesai baru boleh pergi dari situ..

    BalasPadam
  76. Salam semua, maaf sangat-sangat kalau pertanyaan anda dikomen ini tidak dapat balasan segera dari saya. sekiranya ada pertanyaan penting dan perlu jawapan segera boleh terus email saya yer di cnp_ciknurulpinky@yahoo.com

    BalasPadam
  77. salam kenal...trjumpa blog ni waktu gugel on shopping kt bandung :) jemputla follow kembali :)

    BalasPadam
  78. Salam kak? boleh share tak ke tourbandung833@yahoo.com

    BalasPadam
  79. nk tanya..cik nurul ade x jadual tentatif ke bandung..saya akan ke bandung bulan depan.. lagi satu kalo guna handphone kt sana. macam mana nk topup ye.. apa topup yg bagus.. emel saya kemabali prince_izam@yahoo.com

    BalasPadam

♥♥ CONTENGLAH KOMEN ANDA DISINI ♥♥

Copyright © DiaRy OnLiNeKu... | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in